Corporatiile tech te asculta si, aparent, problema e mai grava

Se stia de mult faptul ca corporatiile din domeniul tech te monitorizeaza in mod constant. In esenta, explicatia ar fi ca asta le aduce apoi mai multi bani prin pruisma faptului ca iti trimit datele catre sponsori care iti prezinta tot felul de reclame. Cu toate acestea, se pare ca problema este mult mai grava decat ti-ai fi putujt inchipui, mai ales atunci cand vine vorba despre ascultarea conversaČ›iilor personale de catre un asistent vocal. Lucru care nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni avand in vedere faptul ca in SUA exista o multime de plangeri pe tema acestui subiect si de rapoarte prin presa care vorbesc despre acest subiect. Insa exista o mica mare problema si anume faptul ca rapoartele respective nu sunt citite si de catre utilizatorii de la noi, care sunt dezinformati pe aceasta tema. Evident, corporatiile sustin faptul ca aceasta monitorizare este una destul de limitata si ca nu iti salveaza inregistrarile vocale. Ca le folosesc doar pentru a-si imbunatatii asistentii. Insa realitatea ar fi cu totul alta. 

Toate dispozitivele, de la telefoane, laptop-uri, calculatoare pana la televizoare, masini si uneori chiar si frigidere, au microfoane incorporate. De asemenea, mai sunt si boxele portabile care devin din ce in ce mai populare in intreaga lume. Cercetatorii estimeaza ca pana in 2023 vor exista in jur de 7,4 miliarde de dispozitive care sa poata fi controlate prin intermediul unor comenzi vocale. Iar acesta nu este un lucru bun avand in vedere faptul ca microfoanele acestor dispozitive pot fi pornite automat in cele mai private sau stanjenitoare momente, ca atunci cand gatesti, te joci pe calculator sau orice alta activitate ai avea. Multe dintre aceste corporatii au primit si inregistrari cu acele sunete pe care doi oameni le scot in timpul unui intercourse (as putea sa-ti traduc, insa ar fi mai interesant sa cauti termenul pe Google Translate, desi cred ca ai o idee cam la ce ma refer).

In momentul de fata, majoritatea gigantilor din domeniul tech au metode prin care isi pot asculta utilizatorii (aka proprii asisenti vocali). Alexa, Siri, Google Assistant sau Cortana, toate acestea ajung in casele utilizatorilor, unde rolul lor este de a asculta si a executa comenzi, indiferent de dispozitivul de pe care le accesezi. Iar situatia in acest sens este mult mai complicata decat pare. Ca un exemplu, Siri este activ in permanenta deoarece nu mai prezinta optiunea de a alege daca vor sa activeze sau nu asistentul vocal. 

In teorie, insa, in momentul de fata nu se mai petrece acest lucru. Google ar fi luat o pauza de la transcrierile fisierelor audio, Apple a inceput sa le permita utilizatorilor sa stearga istoricul Siri, Facebook doar a adaugat cateva disclaimere in termenii si condițiile sale, Amazon a adaguat si ea cateva disclaimere, insa, aparent, a permis utilizatorilor sa nu fie de acord ca inregistrarile sa fie revizuite manual de catre angajatii sai.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*