Cat trebuie sa lucrezi pentru a putea sa-ti cumperi un iPhone X in Romania?

Am vazut recent o postare pe Twitter a celor de la The Spectator Index, vorbind despre cat de multe zile trebuie sa lucrezi pentru a-ti putea cumpara un iPhone X. Si parcurgem progresiv anumite cifre. Cel mai mult trebuie sa lucrezi 133 de zile pentru a-ti permite un iPhone X, si asta in Cairo, capitala Egiptului. In India, mai precis in Mumbai, trebuie sa lucrezi 118 zile pentru a-ti permite un iPhone X. Numarul scade treptat (Kiev: 88.5 zile, Beijing: 39.3, Moscova: 37.3), dupa care ajungem la tarile in care nivelul de trai este mai ridicat (Tel Aviv: 12.7, Londra: 11.3, Hong Kong: 9.4, Tokyo: 8.8), iar topul se termina cu orasele in care ai nevoie doar de o saptamana pentru a putea sa cumperi un iPhone X (Toronto: 7.9, New York: 6.7). Cel mai rapid iti poti permite un iPhone daca lucrezi in Elvetia, mai precis la Zurich, unde iti trebuie doar 4.7 zile pentru a face rost de banii pentru un iPhone X. Acest top mi-a atras atentia, cand stau si ma gandesc: noi unde ne situam in acest clasament? Nu de alta, dar am vazut in anumite cazuri ca mai sunt romani care au iPhone X (si nu se feresc sa arate lucrul asta). Respectivii probabil au lucrat in strainatate, sau intr-un domeniu care e mai bine platit.

Pentru ca da, Romania nu se numara nici pe departe printre tarile cu cele mai mari salarii din lume; dimpotriva, cel putin la nivel de Uniunea Europeana, este una dintre tarile cu cele mai mici salarii minime pe economie. Concuram la acest capitol cu tari precum Bulgaria si Croatia; bulgarii care au intrat in UE odata cu noi, si croatii care sunt cel mai nou membru, pentru ca au intrat acum 6 ani. Fara alte detalii suplimentare, sa vedem exact cam cate zile trebuie sa lucrezi in Romania pentru a putea sa-ti permiti un iPhone X.

In primul rand, iPhone X a fost lansat la sfarsitul lui 2017 si nu, nu este cel mai scump telefon pe care Apple ti-l poate pune la dispozitie la ora actuala, avand in vedere ca intre timp s-au lansat si iPhone XR si XS. Word of God. Pe eMag, cel mai ieftin model iPhone X costa in jur de 4250 de lei. Adica 4 salarii minime pe economie. Salariul mediu in Romania este de 3101 lei, conform datelor publicate de catre Institutul National de Statistica. Iar pentru ca datele au fost publicate in iunie, care a avut 20 de zile lucratoare, inseamna ca un roman cu salariu mediu castiga undeva pe la 155 de lei pentru o zi de munca.

Astfel, printr-un calcul, un roman ar avea nevoie sa lucreze 27 de zile, adica aproape o luna intreaga, pentru a-si putea permite un iPhone X. Situatia nu e la fel de roza ca in Elvetia, Canada sau Japonia, unde iti trebuie doar o saptamana de munca (sau chiar mai putin), insa nu e nici la fel de neagra ca in India, Egipt, China, Rusia sau Ucraina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*